Gyula – A jó tárolás titka
Ne legyen melegebb 6-7 foknál!
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A karácsonyi kikapcsolódás, pihenés előtt válogassuk át a beraktározott terményeinket! Sajnos a betegségek sok esetben a felszín alatt húzódnak meg, és ilyenkor kezdik „felzabálni” a kamránkba valókat.
Természetesen ez a gyümölcsökre és a zöldségekre is vonatkozik. Amikor válogatjuk a terményeket – almát, körtét vagy sárgarépát –, és észlelünk bennük egy kis hibát, metsszük ki azt zsebkésünkkel, a jó részeket pedig fogyasszuk el! Fontos, hogy a kinti hőmérsékletet figyelve a tárolóhelyiséget – lehetőség szerint – rendszeresen szellőztessük! A tároló 6-7 foknál ne legyen melegebb! Ez a hőmérséklet még jó a leandereknek, daturáknak, citromféléknek stb. (Jól megférnek egymással erre a pár hónapra!)
A gyökérzöldségek közül párat kiválogathatunk magnak a szebb, formásabb gyökerek közül. A „Legszebb konyhakertek” zsűrizése közben érdeklődtünk a termelőknél a vetőmagvakról. Kivétel nélkül mindenki a maga által termesztett magot tartotta elfogadhatónak. Szívleljék meg ezt a tanácsot!
Lassan befejeződnek a lombgyűjtések. A komposztra nagyon nagy szüksége van a földünknek, hogy a bomló, korhadó szerves anyag mennyisége biztosítsa az egyenletes talajéletet, mert bizony a termőföldünk így vagy úgy, de élőlény!
Forrás:https://www.gyulaihirlap.hu/128497-a-jo-tarolas-titka–