Települési hírek

Hatvan legvirágosabb portáit és legszebb konyhakertjeit díjazták

Idén is meghirdették a „Tiszta, virágos Hatvanért” és a „Legszebb konyhakertek” versenyeket, aminek a díjátadóját tartották a rendezvényházban. A pályázatokkal a virágosításra és a kertek gondozására ösztönzik a hatvaniakat.

Ebben az évben is keresték a legvirágosabb portákat és legszebb kerteket. A versenyek díjátadóját tartották a Nagy Endre Rendezvényteremben, közösen ünnepelve a természet szépségeit, környezetünk gondozását, ápolását. Horvát Richárd polgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a város tiszta és rendezett képe nagyban a hatvaniak érdeme.

Az ünnepélyes díjátadón különböző kategóriákban ismerték el a legjobbakat, így például a legvirágosabb erkély, a legvirágosabb lakóház, valamint a legvirágosabb hatvani intézmény. Utóbbiban harmadik helyezést ért el a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola. Zsámboki Janka, az oklevelet átvevő tanuló úgy fogalmazott, az oktatási intézményben rendszeresen foglalkoznak a környezetük szépítésével.

Első helyen az 5. Számú Általános Iskola végzett. Kutalik Márta, az intézmény igazgatója elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek a mindennapokban a környezeti nevelésre. – Nálunk már nyolc éve hagyomány a családi nap, amikor minden osztály tanulója hoz egy egynyári virágot. Így összesen több mint háromszáz növény gyűlik össze, amit a gyerekekkel, a szülőkkel és az iskola dolgozóival közösen ültetünk el – részletezte.

A rendezvényen a „Legszebb konyhakertek” versenyében is átadták a díjakat. Mini kert kategóriában az ötös iskola nyolcadikos tanulója, Juhász Kevin első helyezést ért el. Úgy fogalmazott, szívesebben tölti idejét a szabadban, mint a számítógép előtt. Kertjében kukorica, paprika, paradicsom és répa is terem.

Szabó László pedig a zártkert kategóriában bizonyult a legjobbnak. Földjén megtalálható minden, hogy nyáron friss zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra, de télire is rendszeresen tesznek el befőttet és lekvárt. – Valószínűleg a sokszínűséget értékelte a zsűri, nagyon sok gyümölcsfánk van. Tíz évvel ezelőtt telepítettük őket, sajnos most a szárazság miatt elég sok tönkrement, de próbálkozunk minden más egyébbel, konyhakerti növényekkel, meg amit fel tudunk használni és el tudunk tenni télire – foglalta össze.

A város főkertésze azt mondta, a pályázatokon az ötletességet és a kertekben rejlő munkát díjazták. Kiemelte, hogy idén sok mediterrán növénnyel találkoztak, alkalmazkodni kellett ugyanis a kertgondozóknak a klímaváltozáshoz. Gulyás Katalin hangsúlyozta, azt remélik, hogy a verseny hatására erősödik majd a kertészeti közösség, és inspirációt kapnak a hatvaniak ahhoz, hogy még szebb és gondozottabb konyhakerteket és virágos portákat alakítsanak ki a jövőben.

Fotó: Albert Péter

Forrás:https://hatvanihirlap.hu/hatvan-legviragosabb-portait-es-legszebb-konyhakertjeit-dijaztak/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük