Települési hírek

Karancslapujtő – A díszpolgári és a Karancslapujtőért címeket is kiosztották a falunapon

A hagyományokhoz híven idén is megtartották Karancslapujtőn a közelmúltban a Sörös Ételek Fesztiválját és a falunapot. Portálunk megkeresésére Baksa Sándor polgármester elárulta, hogy kik kapták meg ezúttal a díszpolgári és a Karancslapujtőért címeket. Mindemellett a főzőverseny és a legszebb konyhakertek győzteseit is kihirdették.

Karancslapujtő önkormányzata és a Komlóimádók Egyesülete szervezésében idén is számos érdekes program színesítette a falunapot és a Sörös Ételek Fesztiválját, ugyanis a látogatókat vidámpark, főző- és sütőverseny, kiállítás, kisvonatozás, kézműves termékek és sörök vására, véradás, kézműves foglalkozások, valamint népi játszótér várta. A parkban a nap folyamán az egyesület jóvoltából közel ötszáz hagyományőrző ételt osztottak ki a résztvevőknek díjmentesen, például gulyáslevest, illetve borjú- és pacalpörköltet. A hagyományőrző rendezvényen Baksa Sándor polgármester, illetve dr. Bablena Ferenc István, a vármegyei önkormányzat alelnöke is ünnepélyesen köszöntötte a résztvevőket. A nap során átadták a díszpolgári és a Karancslapujtőért címeket, emellett pedig a Legszebb konyhakertek verseny eredményét is kihirdették.

Díszpolgári és a Karancslapujtőért címeket is kiosztották a falunapon
Díszpolgári és a Karancslapujtőért címeket is kiosztották a falunapon
Forrás: Beküldött fotó

Díszpolgári címet és két érdemérmet is kiosztottak

– Természetesen olyan alkalmakkor, mint amilyen ez a falunap is volt, az önkormányzatunk határozata alapján lehetőségünk van kitüntetéseket átadni a polgároknak. A rendezvényen a Karancslapujtőért érdemérmet idén két ember kapta, Telek Gyuláné és Lipták Istvánné – árulta el Baksa Sándor polgármester portálunknak.

 

Kiemelte: Telek Gyuláné az elismerést a közösségi művelődés érdekében tett kiemelkedő munkájáért kapta. A Karancslapujtőért Alapítvány elnökeként tevékenykedett sok éven keresztül, emellett önzetlenül részt vett az egyházi munkák szervezésében, illetve számottevő civil egyesületi pályázatot készített el és monitorozott.

– Lipták Istvánnéról elmondható, hogy a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület oszlopos vezetőségi tagja, a szervezet mintegy száz főt von magába. Ez a legnépesebb és a legaktívabb egyesületek közé tartozik, hiszen a feladatuk a hagyományaink és a kulturális értékeink megőrzése. Áldozatos közösségi és kulturális tevékenységéért vehette át ő is az érdemérmet – fejtette ki a településvezető.

Baksa Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy még a 1990-es években született meg a díszpolgári cím ötlete, amelyet időről időre olyan egyéniségek kapnak, akik kiemelkedő munkát végeznek a közösségi életben, a sportban, vagy a kultúrában. Ezt a tekintélyes kitüntetést idén ötödikként Ágner Gyula képviselő-testületi tagnak adták át, aki egyben a pénzügyi bizottság elnöke is.

A legszebb konyhakertet is megtalálták Karancslapujtőn

Mint arról korábban beszámoltunk: „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz immáron második alkalommal csatlakozott 2024-ben Karancslapujtő önkormányzata. A verseny célja, hogy az emberek minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, műveljék meg azt, illetve termesszenek benne saját felhasználásra különféle konyhakerti növényeket, zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket, valamint gyümölcsöket.

– Nagyon sokan jelentkeztek a programra a községünkből, akiknek a munkáját folyamatosan figyelte idáig egy bizottság. A falunapon a kitüntetések átadása után a főzőverseny győztes csapatát és a három legszebb konyhakertet is kihirdettünk, amelyek közül kiemelném a Barta László által lelkiismeretesen gondozott kertet, ugyanis ő az országos megmérettetésbe is bekerült – ismertette Baksa Sándor polgármester.

Hozzáfűzte: ezúton is szeretne gratulálni minden kitüntetettnek, a legszebb konyhakertek programban résztvevő három dobogósnak, illetve a falunapi főzőverseny nyertes csapatának, akik szépen helytálltak a gasztronómiai megmérettetésen.

Forrás:https://www.nool.hu/helyi-kultura/2024/08/diszpolgari-karancslapujtoert-cimek-falunap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük