Települési hírek

Felcsút – „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei helyi verseny értékelése Felcsúton

Településünk ebben az évben immáron negyedjére is csatlakozott a „MAGYARORSZÁG LEGSZEBB KONYHAKERTJEI” országos versenyhez, melynek ötletgazdája és programigazgatója, Karcag város alpolgármestere Sári Kovács Szilvia. Az idén a kertművelők normál és minikert kategóriában jelentkezetek a helyi megmérettetéshez.  A 2024-es időjárás most sem kímélte a kertművelőket.
A tavaszi rengeteg esőzést és hűvösebb hőmérsékletet felváltotta a szinte elviselhetetlen hőség. A falunk, a Közép-Dunántúlon helyezkedik el és jellemző, hogy nincs olyan nap, hogy nem fújna a szél, ami pillanatok alatt kiszárította a földet.  Az égi viszontagságok ellenére a kertmustrák alkalmával az összes versenyző kertjét rendben találtuk. Különlegesen szép növényeket láthattunk és nagy szerencsénkre még meg is kóstolhattuk az ízletes gyümölcsöket. Megcsodáltunk friss oltványokat, a birsalmába szemezett naspolyát vagy a körtefába oltott többfajta almát, és a különleges megoldású, kreatív öntözőrendszereket. A 3 főből álló bírálóbizottság, akik szakmai és laikus szemmel is lelkesen végezték munkájukat, nagyon meg voltak elégedve a látottakkal. A zsűri tagok, az idén az önkormányzat részéről, Halász Erzsébet és Flier Jánosné, Anna, akik egyben képviselő-testületi tagok is.
Csiba Zoltán agrármérnök-mezőgazdasági szaktanár a Letenyey középiskola tanárának már nagy rutinja van a kertszemléken mivel negyedszer is elvállalta a bírálást. Ő a bírálóbizottság elnöki posztját látta el.  A kertmustrákon a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképzőiskola fotósa és könyvtárosa: Szecsődi Péter örökítette meg  a kerteket mindenféle szögből, ahogy a versenykiírásban kérik. Peti már negyedszer segíti a versenyt. A képei szerepelnek az országos versenyre jelöltek portfóliójában. Utoljára, de nem utolsó sorban szintén negyedik éve az egész verseny koordinátora, lebonyolítója és utógondozója: Szecsődi Zsoltné, könyvtáros.
Nagyon nehéz, és felelősségteljes feladata volt a zsűrinek, mert csodaszép, és különböző kialakítású kertek közül kellett kiválasztani azokat, akik majd részt vesznek az országos megmérettetésen.

Az idei év nyertese: Béndek László és kedves felesége, Marika– mini kert kategóriában.
A Béndek család már másodízben került a ’dobogó legfelső fokára’.
Bátran ajánljuk őket országos díjra.
Kertjük minden szegmense ki van használva, a rengeteg gyümölcsfa között a zöldségekből sincs hiány.

Az idén először nevezett és országos díjra javasoljuk Flier Zsuzsannát-normál kert kategóriában. Flierék hagyományos paraszti kertet művelnek, amiben 3 generáció vesz részt. A család a tikkasztó hőség ellenére csodát művelt a konyhakertben.

A jutalmazottak között szerepelt Zábó Lászlóné, Marika néni, aki az idén töltötte a 80. életévét. A korát meghazudtolva most is rengeteget dolgozik. Egyetlen szál gyom sem volt a kertjében.

Az idei évben különdíjasunk is lett, Demeter Virág és Nagy Szilárd személyben, akiknek gyönyörűséges magas ágyásai lenyűgözték a zsűritagokat. Az előző évben is részt vettek a versenyben és azóta a kertjük hatalmas változáson ment keresztül. Igényesen elkészített magaságyásokban ültetve sorakoztak a szépen zöldellő növények. Virág elmondta, hogy egyik céljuk a növénymentés. Kertjükben lévő sokaságot most is szupermarketekből, kertészetekből vásárolták, vagyis „mentettek meg”, mert mind gyenge és kókadt volt.

Sikeresen zárult az idei konyhakerti verseny helyi megmérettetése. Reméljük, hogy sokan követik a versenyzők példáját és a jövőben megtermelik maguknak az egészséges zöldségeket, gyümölcsöket,
kihasználják a keretjük adta lehetőségeket.

Szecsődi Zsoltné írása

A fotókat Szecsődi Péter készítette

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük