Települési hírek

Kiderült, kié a legvirágosabb balkon és legszebb kert

Növényi sokféleség volt a téma az idén, a kérésnek pedig rendre eleget tettek az oroszlányi versenyzők. Igazi ritkaságokkal készültek a legszebb konyhakert országos megmérettetésre.

Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete az idén is csatlakozott a „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos programhoz, így aztán az is kiderült a hétvégén, hogy melyik kert a legszebb a bányászvárosban.

Legszebb konyhakert eredményhirdetés Oroszlányban
A legszebb konyhakert versenyében Bíró Józsefné és férje munkáját is elismerték az ítészek
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Az oroszlányi falunapon hatéves hagyomány, hogy az egyesület évről évre elismeri a kertművelők munkáját, akik konyhakertjüket gondozva megteremtik maguk és családjuk számára a zöldséget, fűszer,- és gyógynövényeket, a zamatos gyümölcsöket, szorgalmasan gyűjtik a magokat, nevelnek palántát.

 

Az idei év kiemelt témája a „A növényi sokféleség” volt. Összesen 7 kategóriában, 29-en versenyeztek az előkelő címért. Nem volt könnyű dolguk az ítészeknek, ugyanis az idén is szebbnél szebb kertekben jártak. Úgy döntöttek, hogy minden résztvevőnek jár az ajándék, emellett pedig 3 különdíj is gazdára talált.

Oroszlányi falunap
Ötletes megoldásokból nem volt hiány a terménykiállításon, amit a pajta hozott tető alá a hétvégén
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A legszebb konyhakertek díjazottjai

  • A balkon kategóriában Kenedi Zsuzsanna munkáját ismerték el.
  • A legszebb mini kert (50 négyzetméterig) tulajdonosa Kis Péter és felesége, valamint Kátai-Pál Nóra.
  • Normál kert kategóriában Tóth Istvánné, Tőkés Sándor és felesége, Kis Balázsné, Bíró József és felesége, Krámer Lászlóné, Molnár Károly és Janászik Józsefné, Rieder Teréz, Somlói József és felesége, valamint Zámbó Kornél kertje érdemelt dicső szavakat. Különdíjat kapott Mészáros Béláné, valamint Méhes Gyula és felesége.
  • Zártkert kategóriában Gráczia István és felesége, valamint Szabó István és felesége zöldségese érdemelt díjat.
  • A gyümölcsös kategóriában Varga György és felesége vitte a prímet. A kategória különdíjasa Marton Béla és felesége lett.
  • Vegyes kategóriában Molnár Attila és felesége, Pulay Sándor és Kozma Gizella, Szép Lídia, Csizmadia Józsefné,  Danis Pálné és Kelemen Elemér, Dián Ferencné, Gozsovics Andrea és Gozsovics Róbert, Knoll-Burghardt Beáta, Szedlák Jánosné, valamint Varga-Feldhoffer Jennifer munkáját díjazta a zsűri.
Oroszlányi falunap
Fűszernövényekből álló füzér lógott a pajta közepén, így a vendégek orrmagasságban érezgették az oreganó, a kakukkfű, a rozmaring, vagy éppen a bazsalikom illatát
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Legszebb konyhakert, közösségben is

A szó hallatán hajlamosak vagyunk saját portánkon vizsgálódni, azonban arra is van példa, hogy közösségben működik egy szépség. Így van ez Oroszlányban is. A közösségi kategória győztese évek óta ledönthetetlen a trónról. Az idén is az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola fűszer-, és gyógynövény kertje kapta az elismerést.

Forrás: https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/08/legszebb-konyhakert-oroszlany

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük