Generációkat összekötő mozgalom
Sári Kovács Szilviával a Kistermelők Lapja főszerkesztője, Halmos B. Ágnes az MMG Direkt legutóbbi adásában kertművelési trendekről, közösségi kertekről és a természethez, kerthez kapcsolódó szemléletmód-változásról beszélgetett.
Miért lett újra menő a konyhakert? | Sári Kovács Szilvia, Legszebb konyhakertek program ötletgazdája
Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat évről évre fokozatosan átformálta a kertgondozási szokásokat, ennek eredményeképpen pedig különféle kiskerttrendek alakultak ki. Ezeknek a trendeknek a kialakulását jelentősen alakították azok a kiskerttel kapcsolatos kérdéseket tartalmazó értékelőlapok, amiket a kerttulajdonosok kapnak a nevezést követően.
– A program kezdetén például a kémiai növényvédelemre hatványozott figyelmet fordítottak a kerttulajdonosok, 72 százalékuk kémiai készítményekkel védte növényeit a kártevők ellen, ez mostanra a 26 százalékot közelíti. Mikor a kertművelők az értékelőlapon meglátták, milyen alternatív megoldásokat lehet alkalmazni a kártevők elleni védelemben, a természetkímélő módszerekhez nyúltak, olyannyira, hogy a biomódszerek napjainkra trenddé alakultak a kertművelés területén.
Sári Kovács Szilvia később különféle témákra fűzte a programsorozatot: talajvédelem, madárbarát kert stb., amiket a programban résztvevők maradéktalanul teljesítettek, sőt, ezek a plusz feladatok továbbösztönözték a kertművelőket.
A kertészeti találkozókon az ország két végéről érkezők is megoszthatják egymással gondolataikat, praktikáikat, aminek eredményeképpen országos szintűvé válik az információcsere, tehát ténylegesen egy hatalmas, egymást építő és támogató közösség alakult ki – mondja az ötletgazda, aki a hiányosságokra is felhívta a figyelmet. – A következő években úgy szeretnénk tematizálni a programsorozatot, hogy még mélyrehatóbban megismertessük a résztvevőkkel a bioszerek alkalmazhatóságát a kiskertekben. Az értékelőlapokból levont tapasztalatok azt mutatják, a forgalomban kapható biokészítményekről nagyon keveset tudnak a programban résztvevők, de ahogy eddig is, az új dolgokra továbbra is nyitottak.
Az ötletgazda szerint a koronavírus-járvány időszakában a bezártság és a tétlenkedés katalizálta a természet, a kert iránti vonzalmat, aminek köszönhetően egyre többen – akiknek korábban eszébe sem jutott – kezdtek kiskertművelésbe. Szerinte ez a lendület nem fog megállni, és egyre többen kapnak kedvet a kertészkedéshez.
A közösségi kertek a generációk közötti kapcsolatot is erősíti, a fiatalok az idősebbektől tanulhatnak különféle kerti trükköket, ami sokakat terel később a kertművelés irányába. Szerintem kizárólag internetről és könyvekből a kertészkedést nem lehet megtanulni, a gyakorlat is szükséghez hozzá, ehhez pedig az idősebbek segítsége elengedhetetlen. Hogy a fiatalok mennyire kaptak kedvet a kertgondozáshoz, arról a programsorozat adatai szolgálnak bizonyítékul, ugyanis a Legjobb konyhakertek program kertművelőinek több mint a fele 20 év alatti!
Mindez jól mutatja, hogy a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat egy generációkon átívelő sikeres kezdeményezés, ami várhatóan a jövőben is közösséget épít, tapasztalatcserére csábít, és nem utolsósorban közös élményeket nyújt idősebb és fiatalabb generációknak egyaránt.
Varga Tibor
Forrás:https://magyarmezogazdasag.hu/2023/06/28/generaciokat-osszekoto-mozgalom