"A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei program
Sajtótájékoztató
2017.04.27. - Földművelésügyi Minisztérium - Öt éves a „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei program
A Földművelésügyi Minisztérium évek óta figyelemmel kíséri és támogatja „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei Program célkitűzéseit. Az immár 5. éve működő program figyelemfelkeltő, népszerűsítő tevékenységével és az elmúlt évek során elindult szemléletformálással még visszafordítható az a folyamat, amely az utóbbi évtizedekben a konyhakerteket érintette – mondta Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a program öt éves fennállásának alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.
A tárca helyettes államtitkára kiemelte: A konyhakertek művelése hozzájárul a biodiverzitás, a kert, mint élőhely megőrzéséhez, ezáltal a kertekben előforduló növény és állatfajok fennmaradásához, valamint a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó évtizedek óta megőrzött tájfajták megóvásához. A program révén erősödik a kertművelők önrendelkezése, fejlődik öngondoskodásuk, illetve tevékeny, tudatos tervező életmódjuk. Mindezek mellett a program központi üzenete, hogy minden talpalatnyi földterület legyen megművelve, illetve amennyire csak lehet, ez öko/bio módszerek alkalmazásával valósuljon meg.

Szakáli István Lóránd elmondta, hogy a kezdeményezést 2012-ben Kovács Szilvia, ötletgazda indította el Karcagon. Akkor mindössze 22 fő jelentkezett a felhívásra. 2013-ban Dr. Fazekas Sándor - akkor vidékfejlesztési - miniszter úr javaslatára a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet segítségével országos szintre emelkedett a program. 60 település 939 kertje vett részt a versenyen, és a Kárpát-medencei (délvidéki, erdélyi) kertművelők részvételével már ebben az évben nemzetközivé vált. Ma már a csatlakozó települések és kertnevezők között – a délvidéki, és erdélyiek mellett - vannak kárpátaljai, illetve angol jelentkezők is. 

A sajtótájékoztatón Kovács Szilvia a program ötletgazdája kiemelte, hogy a program öt éves működése során sikerült elérniük sok tapasztalt kertművelőt, akik gondosan, szeretettel művelik zöldséges-gyümölcsös kertjeiket. Kezdettől fogva a fiatal generáció konyhakerti kertműveléssel való megismertetése kiemelt célja a programnak. Addig, amíg 2013-ban 40 gyermek mutatta az általa művelt konyhakertet, 2016. évben már 8 136 fő 20 év alatti ifjú kertművelő kertjét tekinthette meg a zsűri.
Az elmúlt időszakban összesen 443 településről érkezett kertnevezés, és 14,3 millió emberhez jutott el a program híre. 28.805 kertművelő mutatta meg az általa művelt kertet és a helyi verseny hatására, a programban résztvevő kertművelők példáját követve, 5.384 korábban műveletlen kertben alakítottak ki konyhakertet.

Kovács Szilvia szólt arról is, hogy idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek. Hozzátette, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programba várja a Kárpát-medence összes településéről mindazon kertművelők jelentkezését, akik szívesen megmutatják konyhakertjüket, gyümölcsösüket.

FM Sajtóiroda

© Copyright - Minden jog fenntartva!
"A legszebb konyhakertek" -Magyarország legszebb konyhakertjei program
2016. évi CsatlakozásRólunkProgramHíreinkMédia megjelenések